Vybavte se na podzimní sklizeň

Naše rostlinky si užívají poslední letní paprsky a ve vzduchu se vznáší vůně dozrávající úrody. Blíží se sklizeň a veškeré vynaložené úsilí se konečně může začít vyplácet. Abyste z úrody vytěžili maximum, budete potřebovat správné nářadí. Přinášíme vám osvědčené produkty a tipy, díky kterým budete sklízet jako profesionálové.

Nůžky

Kvalitní zahradnické nůžky s tenkou špičkou by měly patřit k základní výbavě každého pěstitele. Využijete je nejen při sklízení, ale taky při zastřihování a tvarování rostlin nebo klonování. Zde bychom chtěli zdůraznit, že nůžky na papír nebo manikúru nejsou v tomto případě vhodnou náhradou, pokud nechcete skončit se zánětem karpálního tunelu. Na těžkou práci (silné stonky, velké listy) jsou vhodné velké zahradnické nůžky s pružinou, u kterých si můžete zvolit variantu s rovnými nebo zahnutými břity. Jemné dočištění a trimování nejlépe zvládnete prostřihávacími nůžkami nebo Mini Clippery.

Ochranné pomůcky

Pryskyřice některých rostlin může vyvolávat při přímém s pokožkou lehkou alergickou reakci projevující se podobně jako popálení kopřivami. Při sklízení i manipulaci s rostlinami si chraňte ruce jednorázovými nitrilovými nebo vinylovými rukavicemi. Vhodné je také dlouhé oblečení zakrývající předloktí a pokud se sezóna vydařila a vás čeká na zdolání pořádná džungle, možná využijete i ochranný oblek. Nakonec ještě náš tajný tip. Pryskyřice dokáže ulpět na každém povrchu a nejsnáze ji z nástrojů, rukou nebo oděvů odstraníte čistým etylalkoholem.

Sklizeň a trimování

Většina pěstitelů nevyužívá celé rostliny a při sklízení musí oddělit užitečné části (květy) od těch, které využijí jiným způsobem nebo vyhodí (stonky, listy). Při trimování (čištění) je cílem odstranit z výsledného produktu všechny přebytečné lístky, což zvyšuje kvalitu a pomáhá zabránit plesnivění během sušení. Květy můžete očistit před usušením (mokrý trim) nebo po usušení (suchý trim). V obou případech vás čeká několik jednotek až desítek hodin práce s nůžkami a pokud si chcete šetřit záda, vyplatí se investovat do trimovacího podnosu, který navíc zachytí cennou pryskyřici opadávající z květů při sklizni. Pro větší pěstitele a lenochy jsou tu mechanické trimmery a trimbagy, které pořádný kus práce odvedou za vás.

Sušení

Správně usušené bylinky si zachovávají sílu, aroma a léčivé vlastnosti i při dlouhodobém skladování, a to bez rizika vzniku plísní nebo znehodnocení. Nejlepším místem pro sušení bylinek nebo také hub je dobře větraná tmavá místnost s teplotu okolo 20 °C a s vlhkostí vzduchu přibližně 40-50 %.  Pozor na prach nebo jiné nečistoty, které by mohly znehodnotit výsledný produkt. Praktické jsou sušicí sítě, které zaručí, že materiál bude vysychat rovnoměrně. Pokud zpracováváte sklizeň doma a vadí vám nepříjemný zápach, který může obtěžovat okolí, sušte úrodu v pěstebním stanu, který odvětrávejte ventilátoremuhlíkovým pachovým filtrem.

Skladování

Za správných podmínek bude trvat přibližně dva týdny až měsíc, než květy dostatečně proschnou a budou připraveny k uskladnění. Pokud chcete, aby si vaše bylinky udržely aroma, doporučujeme je skladovat na temném chladném místě ve sklenicích se vzduchotěsným víčkem, které pravidelně (alespoň jednou týdně) na několik minut otevřete, abyste odvětrali přebytečnou vlhkost. Předejdete tím plesnivění a degradaci sušiny. Pro zachování kvality je důležité, aby rostlinný materiál zcela nevyschl. K udržení odpovídající vlhkosti použijte sáčky Integra Boost nebo Boveda.

A něco navíc: Jak na extrakci pryskyřice

Někteří pěstitelé neustále hledají cesty, jak ještě znásobit potěšení, které jim přináší aroma bylinek. Pro ty z vás, kteří si chtějí dopřát čistý terpenový profil, je tu extrakce pryskyřice, díky které získáte kvalitní koncentráty jako je rosin a další. Existují různé metody extrakce, jako je mechanické prosívání nebo za pomoci rozpouštědel (DME a další), ale zaručeně nejčistší produkt získáte vodní separací. Ta spočívá v namočení sušiny bohaté na pryskyřici do studené vody, kde se pryskyřičné žlázy zvané trichomy oddělí od rostlinného materiálu a vy je následně zachytíte do série sít s mikroskopickými otvory. K tomu, abyste mohli začít vám stačí pytle pro vodní extrakci Urban Bubble Bags a několik kbelíků. Pokud si chcete ušetřit práci při míchání a získat ze sušiny maximum, doporučujeme se vybavit pračkou na separaci pylu.

Mrzí vás, že se pěstitelská sezóna chýlí ke konci a nejraději byste pěstovali po celý rok? Vyzkoušejte indoor kultivaci rostlin pod umělým osvětlením. Jak na to se dozvíte na našem Higarden blogu!