Všechno, co jste kdy chtěli vědět o perlitu (návod pro hydroponii a pěstování v půdě)

a_a_a_a_a_GL_perlitePerlit je všestranné pěstební médium, pro které najdeme využití jak při pěstování v půdě, tak při hydroponii. Tento materiál vyniká lehkostí a porézností a je vhodný jako příměs do zahradnických substrátů nebo jako samostatné pěstební médium v hydroponických systémech. V našem průvodci se dozvíte, jak použít perlit v zahradě i při indoor a hydroponickém pěstování.

Perlit je přirozeně se vyskytující vulkanické sklo, které se po zahřátí na teplotu přibližně 850-900 °C rozpíná na několikanásobek svého původního objemu. Výsledkem je lehký porézní materiál, který připomíná nadrcený popkorn. Perlit se hojně využívá v různých odvětvích, zejména při kultivaci rostlin, ale také ve stavebnictví, v průmyslových filtrech i jako nosič chemikálií. Perlit je chemicky inertní (neaktivní), sterilní, netoxický a velmi stabilní.

Výhody perlitu při pěstování v půdě

Provzdušnění půdy: Perlit je porézní a v půdě vytváří vzduchové kapsy, které umožňují kořenům lepší přístup ke kyslíku. Kořenový systém je tak bohatší, odolnější a zdravější, což se odráží ve vitalitě rostlin.

Lepší drenáž: Perlit po přimíchání do půdy ovlivní její retenční vlastnosti. Substrát se lépe odvodňuje a zadržuje méně vody, což pomáhá předcházet přelití. To je zvláště výhodné při pěstování druhů náchylných ke hnilobě kořenů.

Předcházení zhutnění půdy: Při pěstování v květináčích nebo vyvýšených záhonech dochází po čase ke zhutňování půdy. Odlehčené zahradnické substráty s perlitem si déle zachovávají své retenční vlastnosti a půda zůstane kyprá dlouhou dobu.

Jak využít perlit při pěstování v půdě

Při provzdušnění půdy na venkovních záhonech: Při zakládání nového záhonu nebo výsadbě smíchejte perlit se zeminou, rašelinou nebo zahradnickým substrátem v poměru 1:1.

Při pěstování v květináčích: Smíchejte zahradnický substrát s perlitem v poměru 3:1. Výsledná směs bude mít lepší drenáž než původní neodlehčený substrát.

Klíčení: Perlit je skvělým médiem pro klíčení semen, protože zadržuje vlhkost, aniž by se přemokřil. Směs pro klíčení a předpěstování sazenic vytvoříte smícháním perlitu a rašeliny v poměru 1:1. Nezapomeňte, že perlit ani rašelina neobsahují dostupné živiny a mladé sazenice bude nutné brzy přesadit nebo hnojit.

Perlit v hydroponii

Hydroponie je metoda pěstování rostlin bez půdy, která je založená na vodě bohaté na živiny (živný roztok) a inertním pěstebním médiu. Tím může být minerální vlna, keramzit, kokosový substrát nebo právě perlit. Perlit nezadržuje vodu a je vhodný jen pro některé typy hydroponických systémů, a to kapkové závlahy (drip), DWC, NFT, metod wick i Dutch bucket nebo systému AutoPot. Perlit se jako médium nehodí pro záplavové vany nebo pro ruční zalévání nebo jiné metody.

Hydroponické systémy využívající perlit jako pěstební médium

  • AutoPot – Unikátní samozavlažovací systémy pro indoor i outdoor, které nevyžadují připojení k elektřině. Ideálním substrátem pro použití s květináčem AutoPot je 50% směs perlitu se zeminou nebo kokosem.
  • Atami Wilma – Oblíbené hydroponické systémy různých velikostí s kapkovou závlahou po indoor pěstování.
  • Terra Aquatica – Špička mezi hydroponickými systémy, která je duchovním dítětem průkopníka hydroponie Wiliama Texiera. V nabídce najdete různé druhy hydroponických systémů vhodných pro indoor i outdoor, řízkovnice i hnojiva.

Perlit má neutrální pH a v hydroponických systémech nereaguje s živným roztokem. Přesto je však nutné ho pravidelně obměňovat, protože v pórech se mohou usazovat řasy, což se projeví zelenou barvou na povrchu. Při používání perlitu v závlahových systémech dávejte pozor na malé částečky a prach, které mohou zanášet filtry a kapkovače.

Chcete se dozvědět více o hydroponii a indoor pěstování? Navštivte náš Higarden blog, kde vás seznámíme s novinkami ze světa growingu a užitečnými radami pro pěstitele.