Co potřebujete vědět o vodě, kterou zaléváte

Mnoho pěstitelů si neuvědomuje, jak zásadní roli hraje chemické složení vody, kterou zalévají své rostliny. Alkalita, pH a obsah rozpuštěných solí jsou důležité aspekty, které rozhodují o tom, zda je voda vhodná pro kultivaci rostlin. V článku vás seznámíme s několika fakty o vodě, které by měl každý pěstitel znát, aby dosáhl optimálních výsledků ve své zahradě.

Ať už pěstujete hydroponicky nebo v pěstebních substrátech, voda je jedním ze základních zdrojů, které vaše rostliny potřebují. Málokterý pěstitel ale ví, že chemické složení vody do velké míry ovlivňuje, jak vhodná je pro kultivaci rostlin. Hlavními charakteristikami vody jsou v tomto kontextu alkalita, pH a EC.  

Alkalita vyjadřuje schopnost vody odolávat okyselení a je ovlivněna koncentrací uhličitanů (H2₂CO₃) a hydrogenuhličitanů (HCO). Na alkalitu mají vliv i jiné sloučeniny, například hydroxidy, sulfidy, fosfáty, silikáty nebo boráty, ale ty se ve vodě zpravidla vyskytují jen v minimálním množství. Čím vyšší je alkalita vody, tím méně je ovlivněno její pH kyselými látkami, jako jsou ve vodě rozpustná hnojiva s vysokým obsahem amonia nebo močoviny. Naopak pH vody s nízkou nebo nulovou alkalitou bude po přidání hnojiv prudce klesat, protože neobsahuje dostatek pufrů, které by neutralizovaly kyseliny. Alkalitu vody můžete zjistit z laboratorního rozboru a je zpravidla vyjádřena množstvím CaCO₃ nebo Ca(HCO₃)₂.

Alkalita nad 150 ppm CaCO₃ je považována za vysokou a taková voda bude zvyšovat pH substrátu. Pokud není alkalita vody příliš vysoká a pohybuje se mezi 150-250 ppm, lze to řešit použitím hnojiva, které vyvolá v substrátu kyselou reakci. Taková hnojiva obsahují více něž 20 % z celkového množství dusíku ve formě amonia (NH₄+) nebo močoviny (čím větší podíl tím kyselejší reakce). Naopak hnojiva, která osahují dusík pouze ve formě dusičnanů (nitrátů), vyvolávají neutrální reakci.

  • Voda s alkalitou 60-150 ppm je považována za ideální. Kombinujte ji s hnojivy, která obsahují 20-30 % z celkového množství dusíku ve formě NH₄+/močoviny.
  • Voda s alkalitou pod 60 ppm má nízkou pufrační schopnost. Používejte hnojiva, která obsahují většinu dusíku ve formě dusičnanů (více než 90 %) a jen malé množství amonia nebo močoviny.
  • Pokud je alkality vody extrémně vysoká (nad 250 ppm), je nutné ji nejprve snížit přidáním kyseliny přibližně na 100 ppm a následně vodu kombinovat s hnojivy s nízkým obsahem amonia a močoviny.

PH vody vyjadřuje koncentraci vodíkových iontů (H+) a hydroxidových iontů (OH-) a je indikátorem kyselosti či zásaditosti roztoku. pH měříme na škále od 0 do 14 s tím, že hodnoty pod 7 označují roztok kyselý, nad 7 roztok zásaditý a pH 7 je neutrální. Ideální rozpětí pH vody určené k zavlažování je mezi 5 až 7, protože je blízko optimální hodnotě pH pro pěstování většiny druhů rostlin (5,8-6,2). Důležitost pH spočívá v tom, že kyselost ovlivňuje dostupnost živinových prvků rostlinám a při extrémních hodnotách nastávají problémy s výživou.

  • Pokud pěstujete v organických substrátech (zemina, kokos, rašelina), pravidelně sledujte pH substrátu udržujte jej v rozmezí 5,5 až 6,5.
  • Pokud pěstujete hydroponicky, monitorujte pH živného roztoku a udržujte jej stále v rozmezí pH 5,6 až 6,4.

 Screenshot 2024-08-21 184152

PH vody upravíte přidáním kyseliny či zásady. Pro snížení pH se nejčastěji používá kyselina dusičná, fosforečná, sírová nebo citronová, která je jako jediná organická a manipulace s ní je díky tomu bezpečnější. Pro zvýšení pH se používají přípravky obsahující rozpustný hořčík nebo vápník. Při úpravě pH vody buďte trpěliví, kyselinu nebo zásadu přidávejte postupně a pokaždé roztok důkladně promíchejte a proměřte. K měření pH můžete použít lakmusový papírek, ale pokud to s pěstováním myslíte vážně, vyplatí se investovat do digitálního pH metru.

EC je zkratka pro elektrickou vodivost, která udává, jak dobře roztok vede elektrický proud. V kontextu pěstování rostlin se EC používá k posouzení koncentrace rozpuštěných solí (iontů) ve vodě nebo živném roztoku, který rostliny používají. Tyto rozpuštěné soli obsahují minerální prvky a živiny, jako je dusík, fosfor, draslík, vápník, hořčík a další. K měření EC slouží digitální EC metry nebo kombinované EC a pH metry.

Čím nižší je EC vody určené k zalévání, tím lépe, především pokud používáte hnojiva s obsahem minerálních solí. Přidáváním hnojiv se totiž EC vody zvyšuje a příliš vysoké množství solí způsobí že roztok popálí kořeny rostlin, což se projeví spálenými konečky listů (přehnojení). Voda dešťová, destilovaná nebo přefiltrovaná filtrem na reverzní osmózu neobsahuje žádné rozpuštěné soli a má EC 0 mS/cm. Voda kohoutková vždy obsahuje rozpuštěné soli a její EC závisí na konkrétním regionu.

  • Pokud je EC vody určené k zalévání vyšší než 1 mS/cm (před přidáním hnojiv) je nutné ji nejprve přefiltrovat reverzní osmózou nebo smíchat s destilovanou vodou v takovém poměru, aby hodnota EC klesla pod 0,5 mS/cm.
  • Vodu s EC 0,5 – 1 mS/cm (před přidáním hnojiv) je možné použít k zalévání rostlin a do hydroponických systémů, ale po čase může docházet k hromadění solí v substrátu, který je potřeba častěji proplachovat čistou vodou.

Chcete se dočíst více o moderních postupech při pěstování rostlin? Navštivte náš blog.