Půdní nebo kokosový pěstební substrát? Zvolte ten správný pro vaši zahradu!

Volba toho správného substrátu je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které jako pěstitel uděláte. Jestli zvolíte půdu nebo kokos ovlivní nejen zdraví rostlin, ale i volbu hnojiv, způsob a frekvenci zalévání a mnoho dalších aspektů péče o rostliny. V následujícím článku vás seznámíme s výhodami pěstování v zeminových a kokosových substrátech a poradíme vám, který z nich si vybrat.

Půdní i kokosové substráty mají mnoho společného, ale nabízejí také jedinečné výhody i výzvy. Výběr vhodného pěstebního média nakonec závisí především na potřebách vašich i rostlin. Rozhodování vám usnadní, pokud se seznámíte se silnými a slabými stránkami jednotlivých pěstebních substrátů.

gardening-690940_1920Půdní substráty

Hlavní složkou půdních (zahradnických) pěstebních substrátů je zemina, která může být obohacena o další složky, jako rašelina, kompost, perlit, kokosová vlákna, hnojiva a další, které dále upravují jejich vlastnosti. Různé typy půdy mohou vyhovovat specifickým potřebám rostlin a zahradnické substráty jsou vhodné pro širokou škálu druhů, od zeleniny a ovoce až po okrasné květiny i bylinky.

Výhody půdních pěstebních substrátů

  • Vysoká dostupnost živin

Zahradnické substráty jsou bohaté na základní živinové prvky NPK (dusík, fosfor, draslík) a stopové minerály, které se v půdě přirozeně vyskytují. Množství a dostupnost těchto živin je ovlivněna složením substrátu a mikrobiální aktivitou během pěstebního cyklu. Do některých půdních mixů výrobci přidávají hnojiva s pomalým uvolňováním, která zvyšují jejich úrodnost.

  • Bohatý mikrobiální život

Půda je přirozeným prostředím plejády prospěšných mikroorganismů, jako jsou bakterie, houby, prvoci a další, kteří hrají významnou roli při rozkladu organických hmoty, fixaci dusíku a zvyšují dostupnost živin rostlinám. Mnoho rostlin vytváří s půdními mikroby symbiotické vztahy, například s mykorhizními houbami, které zlepšují příjem vody a živin.

  • Vynikající zadržování vody

Půda skvěle zadržuje vodu, což snižuje nutnost častého zalévání. Většina zahradnických substrátů obsahuje kromě zeminy i další materiály, které upravují retenční vlastnosti směsi podle potřeb zahradníka.

  • Vyvážená vzdušnost a struktura

Kvalitní půdní mixy zadržují velké množství vody a zároveň jsou dostatečně porézní, aby umožnily přístup kyslíku ke kořenům. Půda je těžší než jiná pěstební média a poskytuje rostlinám pevnou oporu i při pěstování v květináčích a na větrných místech.

  • Přirozeně stabilní pH

Půda má přirozenou pufrační kapacitu a pomáhá udržovat stabilní pH substrátu, což je nezbytné pro dostupnost živin a celkové zdraví rostlin.

  • Cena a dostupnost

Půdní substráty jsou široce dostupné a v porovnání s jinými pěstebními médii často i lacinější.

Mohlo by vás zajímat: Jak vybrat zahradnický substrát

a_BB_KOKOSabstractKokosové substráty

Kokosové substráty jsou moderní pěstební média vyrobená z kokosových vláken a jsou stále oblíbenější náhradou klasických půdních mixů. Dodávají se v různých formách a jsou vhodné pro širokou škálu zahradnických technik, od pěstování v květináčích až po hydroponii a zavlažovací systémy. Kokosové substráty mají univerzální využití a hodí jak pro kultivaci většiny druhů rostlin, tak pro klonování, klíčení a předpěstování sazenic.

Výhody kokosových pěstebních substrátů

  • Živinově a pH neutrální

Kokosová vlákna obsahují minimální množství živin, takže pěstitelé mohou prostřednictvím hnojiv dodávat rostlinám přesně takovou výživu, jakou potřebují. Tato přesnost pomáhá kontrolovat vývoj rostlin a dosáhnout maximálních výnosů. Neutrální pH kokosových substrátů také umožňuje snadno upravovat a udržovat pH v optimálním rozmezí pro příjem živin.

  • Odolnost vůči škůdcům a chorobám

V kokosových substrátech se méně často setkáme se škůdci a patogeny, které se běžně vyskytují v půdě. Tím se značně snižuje riziko zamoření, což oceníte především v uzavřených pěstírnách a growboxech. Mnoho kokosových substrátů zároveň obsahuje užitečné houby druhu Trichoderma, které chrání rostliny před škodlivými mikroorganismy.

  • Dokonalé retenční vlastnosti

Kokosová vlákna zadrží až desetinásobek své hmotnosti ve vodě, ale zároveň účinně odvádějí přebytečnou zálivku. Díky tomu poskytují kořenům stálou vlhkost a zabraňují hnilobě kořenu a dalším problémům spojeným s přemokřením. Tato rovnováha umožňuje pěstitelům zalévat a hnojit rostliny častěji.

  • Vynikající provzdušnění

Kokosové substráty mají porézní strukturu, která zaručuje vynikající provzdušnění, což vede k rychlému vývoji kořenového systému. Kombinace dobrého zadržování vody a vysokého provzdušnění podporuje intenzivní růst.

  • Pufrační kapacita

Oproti hydroponickým systémům a médiím mají kokosové substráty dobrou pufrační kapacitu a pomáhají stabilizovat kolísání pH, které může rostliny stresovat a vytvářet problémy s příjmem živin. Dovolují tak pěstiteli drobné chyby v hnojení a zavlažování.

  • Snadné skladování a manipulace

Kokosové substráty jsou lehké a lze je slisovat do kompaktních kostek, což usnadňuje přepravu i skladování.

Mohlo by vás zajímat: Průvodce kokosovými substráty

IllustrationSrovnání kokosových a zeminových substrátů

Při porovnání kokosových a půdních substrátů si můžeme všimnout několika rozdílů. Zatímco půda přirozeně obsahuje široké spektrum živin dostupných rostlinám, kokosové substráty jsou v tomto smyslu „hluché“. Na druhé straně kokosové substráty nabízejí lepší retenční vlastnosti a provzdušnění než půdní mixy. Práce se zeminou může být náročnější než s čistými a lehkými kokosovými vlákny. Při rozhodování, který pěstební substrát zvolit, berte v potaz tři hlavní faktory: prostředí, metodu pěstování a výživu rostlin.

  • Pěstební prostředí

Půda: Vhodná pro pěstování outdoor i indoor pod umělým osvětlením, především pro rostliny, které mohou těžit z mikrobiální aktivity a vysokého obsahu živin, jako jsou rajčata, papriky a další.

Kokos: Vhodné pro pěstování outdoor i indoor pod umělým osvětlením, v hydroponických systémech, především pak pro rostliny, které vyžadují dobře provzdušněný substrát, jako jsou byliny a okrasné květiny.

  • Výživa

Půda: Při kultivaci rostlin v půdních mixech můžete používat minerální i organická hnojiva s pomalým či rychlým uvolňováním i doplňky výživy. Zahradnické substráty jsou také vhodné pro organické i permakulturní pěstování a metodu „living-soil“.

Kokos: Při pěstování v kokosových substrátech můžete používat minerální i organická hnojiva s pomalým či rychlým uvolňováním i doplňky výživy. Hnojiva pro pěstování v kokosu zpravidla obsahují zvýšené množství vápníku a hořčíku nebo je nutné tyto živiny do zálivky přidávat ve formě aditiva CalMag.

  • Metoda pěstování a prostředí

Půda: Půdní mixy jsou univerzálním pěstebním médiem, které můžete využít pro jakoukoliv pěstební metodu a hodí se jak na indoor, tak i na outdoor. Jsou také excelentní volbou při kultivaci rostlin ve velkých pěstebních nádobách a textilních květináčích.

Kokos: Vzhledem k rychlejšímu prosychání jsou kokosové substráty vhodnější pro indoor a jako médium pro hydroponické pěstování. Při pěstování venku je důležité rostliny pravidelně zalévat, aby nedošlo celkovému vyschnutí vláken, která tak ztratí své retenční schopnosti.

Chcete se dozvědět více o různých typech pěstebních médií? Přečtěte si našeho Průvodce pěstebními substráty