Pěstujeme indoor: Jak na přepnutí do květu

orchid2Při indooru je přechod z vegetativní fáze do kvetení jedním z nejdůležitějších momentů celého pěstebního cyklu. O tom, kdy je ten správný čas rozhoduje řada faktorů a správné načasování přepnutí ovlivní do velké míry množství a kvalitu úrody. Provedeme vás nejdůležitějšími aspekty přechodu do fáze kvetení a poradíme některé pokročilé pěstitelské techniky, které vám pomohou dosáhnout lepší sklizně.

Jaký je rozdíl mezi vegetativní fází a kvetením?

Pro začátek si ujasněme, co vlastně máme na mysli, když hovoříme o přepnutí či přechodu z vegetativní do květové fáze. Rostliny procházejí v průběhu života čtyřmi fázemi, nejprve klíčí, pak se stanou semenáčky, následuje fáze vegetativní (růstová) a nakonec kvetení. Zatímco v prvních fázích života se rostliny soustředí na tvorbu nových listů a kořenů, aby mohly zachytit více slunečního světla a živin, během kvetení začínají tvořit poupata, která dozrají v květy, plody a semena.

Jak ale rostliny poznají, kdy mají začít kvést? Stejně jako u energie pro fotosyntézu i v tomto případě spoléhají na sluneční světlo, které jim signalizuje změnu ročních období. V případě krátkodenních rostlin je tomu tak, že čím dříve slunce zapadá, tím rychleji přecházejí do květu. V případě dlouhodenních je tomu naopak. Tento jev nazýváme fotoperiodismus a tomuto tématu se věnujeme podrobněji v jednom z předchozích článků na našem blogu.

Venku tedy rostlinám není potřeba příliš pomáhat, ale při indoor pěstování je střídání dne a noci v rukou zahradníka. Pěstitel rozhoduje o tom, jestli světelný režim udržuje rostliny ve vegetativním stádiu nebo je čas na kvetení. Kritická délka dne a noci se u různých druhů může lišit, ale u většiny krátkodenních rostlin (mezi které patří většina oblíbených indoor plodin, včetně medicinálních a aromatických bylin) je spouštěčem pro přechod do kvetení zkrácení dne na 12 hodin (režim 12/12). Během vegetativní fáze většina pěstitelů udržuje světelný režim 16-18 hodin světla a 6-8 hodin tmy.

Na co si při přepnutí do květu dát pozor

Přestože při indooru mají pěstitelé řadu faktorů pod kontrolou, načasování přepnutí světel často závisí i na faktorech, které nemůžeme tak docela ovlivnit. Roli hraje výška a tvar rostlin, stav kořenového systému a případně i různé zahradnické techniky, kterým byly vystaveny.

Výška a tvar rostlin

Mnozí začínající pěstitelé podcení, do jaké míry rostliny vyrostou po přepnutí do květu. Některé druhy a odrůdy se mohou během prvních týdnů kvetení vytáhnou i o trojnásobek své délky. Vždy mějte na paměti, kolik prostoru mají rostliny nad sebou. Rostliny se snaže během vegetativní fáze pomocí zastřihování a dalších technik tvarovat tak, aby po přepnutí zaplnily celou plochu pěstebního prostoru a co nejvíce vrcholků či květů bylo vystaveno světlu.

Kořenový systém

Kromě růstu do výšky a tvorby nových listů stráví rostliny velkou část vegetativní fáze vývojem kořenového systému. Množství prostoru pro kořeny se bude lišit podle způsobu pěstování, ale ať už pěstujte v hydroponii nebo v květináčích, růst kořenů nesmíte uspěchat. Jakmile totiž začne rostlina kvést, soustředí většinu energie na tvorbu poupat a potřebuje veškeré živiny, které může kořeny přijmout. Pokud přepnete do kvetení příliš brzy, ochudíte se o úrodu na konci pěstebního cyklu. Na načasování neexistuje přesná věda, ale většina rostlin potřebuje od přesazení na finální stanoviště alespoň tři týdny, než může začít kvést.

a_defoliace_COVERPokročilé techniky pěstování

Pro maximalizaci výnosů používají mnozí pěstitelé různé inovativní techniky, které ovlivňují růst a vývoj rostlin. Nutno dodat, že ne všechny jsou vhodné pro všechny druhy a odrůdy rostlin a jejich použití necháváme na zvážení čtenáři.

Sea of Green (SOG)

Metoda Sea of Green (SOG) zahrnuje pěstování mnoha malých a krátkých rostlin natěsnaných vedle sebe. Záměrem je, aby rostliny začaly kvést co nejdříve a nestihly vytvořit postranní větve. Pěstitelé využívající tuto techniku obvykle přepínají do květu, když jsou rostliny 15-30 cm vysoké. Výsledkem by mělo být mnoho rostlin s jedním hlavním vrcholkem.

Screen of Green (ScrOG)

Přestože sdílí podobnou zkratku s předchozí metodou, je technika Screen of Green jejím pravým opakem. ScrOG spočívá v umístění podpůrné sítě zhruba 30-60 centimetrů nad základnu rostlin a následném proplétání vrcholků tak, aby výsledná koruna byla, co nevíce rozprostřená. S touto metodou lze s jistou dávkou trpělivostí a zkušenosti vyplnit celý pěstební prostor jedinou nebo jen několika málo rostlinami.

Lollipopping

Velmi oblíbená metoda prořezávání „lollipopping“ spočívá ve zbavování rostlin všech větví kromě těch, které jsou největší a slibují největší úrodu. Zastánci metody poukazují na to, že květy ve spodních a zastíněných částech často nedozrají a nemá smysl, aby na ně rostliny plýtvaly energií a živinami. Než se pustíte do prořezávání, ujistěte se, že jsou rostliny zdravé a dostatečně vyvinuté, abyste nebrzdili jejich růst.

Chcete se naučit pěstovat indoor jako profesionálové? Přečtěte si nejnovější články na našem blogu!