Boříme mýty o pěstování: Zalévání rostlin

a_a_a_a_a_COVERSOKRAJEMTEPLOMEROPéče o rostliny pěstované indoor pod umělým osvětlením je rovným dílem věda i umění. Klíčem k úspěchu je nejen osvojení základních principů ovlivňujících metabolismus rostlin, ale také zkušenosti nabyté pečlivým pozorováním. Z dotazů, které nám naši zákazníci pokládají, jsme vybrali ty nejčastější, se kterými se u nich při zalévání rostlin setkáváme. Představujme tři nejčastější mýty o zalévání rostlin a osvětlíme, jak se věci ve skutečnosti mají.

Zalévání rostlin se může na zdát být jednoduchým úkolem, ale je opředeno mnoha mýty, které mohou zmást začínající i zkušenější pěstitele. Následující tři omyly patří k nejrozšířenějším a u našich zákazníků se nimi setkáváme nejčastěji. Víme, že žádný učený z nebe nespadl, a v následujících řádcích každý z těchto častých omylů o zalévání důkladně rozebereme.

Mýtus 1. – Rostliny potřebují stále stejné množství vody

Mnoho pěstitelů věří, že jakmile se jim jednou podaří stanovit ten „správný“ režim zalévání, mohou zbytek práce nechat na automatickém zavlažovacím systému nebo méně zkušeném kamarádovi. Neuvědomují si ale, že spotřeba vody se u rostlin mění, a to podle druhu, růstové fáze, podmínek okolního prostředí i typu půdy či pěstebního substrátu.

  • Druh rostliny a růstová fáze: Různé druhy rostlin pěstovaných indoor mohou mít diametrálně odlišné požadavky na vodu, které vycházejí z jejich přirozeného prostředí. Sukulenty a kaktusy vyžadují nízkou vlhkost vzduchu a méně častou zálivku než kupříkladu tropické rostliny, které jsou přizpůsobeny na trvale vlhké prostředí. Zásadní roli hraje při zalévání také růstová fáze rostliny. Mladé a aktivně rostoucí rostliny obvykle vyžadují více vody než ty kvetoucí, pomalu rostoucí nebo zazimované.
  • Podmínky prostředí: Spotřebu vody u rostlin významně ovlivňují vnější faktory prostředí, jako jsou teplota, vlhkost vzduchu nebo intenzita osvětlení. Vyšší teploty a silnější osvětlení způsobuje rychlejší odpařovaní a transpiraci a rostliny vyžadují častější zalévání. Naopak nižší teploty a nižší intenzita světla snižují spotřebu vody. Velkou roli hraje také vlhkost vzduchu. V suchém prostředí ztrácejí rostliny vodu rychleji odpařováním z listů (transpirace) a potřebují častější zálivku. Ve vlhkém prostředí je proces transpirace pomalejší.
  • Typ pěstebního média a retenční vlastnosti substrátu: Typ pěstebního substrátu a jeho retenční vlastnosti zásadně ovlivňují režim zalévání. Zeminové zahradnické substráty a kokos dokáží zadržet velké množství vody a vyžadují méně časté zalévání. Rockwool, perlit, keramzit nebo jiná hydroponické média potřebují častou zálivku a obvykle jsou součástí automatických závlahových a hydroponických pěstebních systémů.

Chcete se dozvědět více o různých typech pěstebních substrátů a jejich vlastnostech? Přečtěte si Průvodce pěstebními substráty.

 

Mýtus 2. – Rostliny je dobré zalévat co možná nejčastěji a substrát by měl být stále plně nasycený vodou

Přesvědčení, že čím více jsou rostliny zalité, tím lépe, vede mnoho pěstitelů k tomu, že jsou jejich rostliny neustále přelité. Přemokření však má na rostliny neméně devastující dopad než nedostatek vody. Neustále nasycený substrát dusí kořeny, což vede k jejich hnití a rozmnožení plísní napadajících rostliny. Četnost a množství zálivky přizpůsobte typu pěstebního média a zvolené metodě fertigace.

  • Zahradnické pěstební substráty: Půdní mixy zadrží poměrně vysoké množství vody a rostlinám nevadí, když necháte substrát mezi jednotlivými zálivkami trochu proschnout. Půda by neměla být suchá na troud, ale proschlá jen asi do hloubky tří centimetrů. Pokud pěstujete v menších květináčích, můžete zjistit množství vody v substrátu potěžkáním. Rostliny pěstované v půdě obvykle není potřeba zalévat denně.
  • Kokosové substráty: Pěstební substráty vyrobené z kokosových vláken mají v mnohém lepší retenční vlastnosti než půda. Zadržují nejen velké množství vody, ale také vzduchu, takže lépe chrání rostliny před přemokřením. Při pěstování v kokosu je důležité zalévat rostliny pravidelně, aby substrát nikdy zcela neproschl, protože vlákna tím ztratí schopnost zadržovat vodu.
  • Rockwool: Rockwool je hydroponický substrát vyrobený z minerální vlny, která je slisovaná do podoby pěstebních kostek nebo rohoží. Hlavní výhodou tohoto média jsou stálé retenční vlastnosti. Proto je rockwool vhodný při hydroponii, pěstování v záplavových vanách nebo v drip systémech.

Tápete při výběru vhodného pěstebního substrátu? Přečtěte si na našem blogu článek Půdní nebo kokosový pěstební substrát? Zvolte ten správný pro vaši zahradu.

 

Mýtus 3. – Při zalévání je důležité nesmáčet listy rostlin

Mnozí pěstitelé se bojí, že když při zalévání namočí listy rostlin, mohou je spálit nebo tím přispívají k rozvoji plísní a chorob. Je sice pravda, že trvale mokré listy a konstantně vysoká vlhkost vzduchu zvyšují riziko rozmožení padlí nebo botrytidy. Nicméně občasné namočení listů není obecně škodlivé a může být dokonce prospěšné. Stejně jako déšť v přírodě můžete vodou odplavit z rostlin prach a škůdce. Pokud chcete rostliny skropit vodou, dodržujte následující pravidla.

  • Zajistěte dostatečnou cirkulaci vzduchu v pěstebním prostoru: Při smáčení rostlin vodou je důležité zajistit, aby listy co nejrychleji oschly. Zapněte cirkulační ventilátory na plný výkon a v pěstebním prostoru udržujte rovnoměrnou teplotu a vlhkost vzduchu odpovídající růstové fázi rostlin.
  • Používejte čistou vodu nebo vhodný přípravek k ochraně rostlin: Většina ve vodě rozpustných hnojiv není vhodná pro listovou výživu a neměla by přijít do styku s listy. Výjimkou jsou některá speciální hnojiva s obsahem dusíku, který rostliny dokážou vstřebávat i povrchem listů. Voda, kterou rostliny oplachujete, by měla být čistá a vlažná. Můžete použít i některý z ochranných přípravků určených k pravidelnému a preventivnímu ošetření jako je CannaCure, Athena IPW a další.
  • Omývejte rostliny v ranních hodinách před zapnutím světel: LED svítidla pro pěstování rostlin vyzařují velmi intenzivní světlo a kapky vody působící jako čočka lupy mohou listy popálit. Pokud potřebujete opláchnout rostliny v průběhu denního cyklu, snižte nejprve intenzitu LED panelu na minimální úroveň.

Hledáte přírodní prostředek, který vaše rostliny ochrání a zároveň rostlinám dodá živiny? Vyzkoušejte kompostové čaje, které lze využít jako postřik i zálivku. Více se o kompostových čajích dozvíte v článku na našem blogu Kompostové čaje: Mikrobiální elixíry, které oživí půdy ve vaší zahradě.