Vybíráme osvětlení na pěstování microgreens

Microgreens jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů a jejich pěstování není nic těžkého. Kvalita microgreens však do značné míry závisí na typu osvětlení, které použijete při jejich pěstování. V dnešním článku vám poradíme, jak vybrat LED pěstební svítidlo na microgreens a doporučíme několik osvědčených kousků z naší nabídky.

Základním předpokladem pro zdravý růst a vývoj rostlin je dostatek světla. To totiž pohání fotosyntézu, při které rostliny přeměňují světlo na energii. Zatímco venku se můžeme spolehnout na sluneční záření, při pěstování indoor je často nutné rostlinám přisvítit. To platí jak pro větší plodící druhy, jako jsou rajčata nebo chilli papričky, tak i pro microgreens, které ale mají trochu jiné požadavky na osvětlení než jiné rostliny.

Microgreens procházejí během pěstebního cyklu několika fázemi růstu a podle toho se i proměňují jejich požadavky na světlo. Vše začíná fází klíčení, kdy semena absorbují vodu a začínají růst. Při klíčení semena nevyžadují světlo, ale pouze vlhké a teplé prostředí. Jakmile semena vyklíčí, přecházejí microgreens do fáze růstu, při které vyžadují jasné světlo. Nároky na množství a intenzitu světla se liší, ale obecně můžeme říct, že microgreens potřebují světlo v PAR (fotosynteticky aktivnímu) spektru o vlnových délkách 400–700 nanometrů. Po několika dnech až týdnech jsou microgreens připraveny na sklízení a další světlo již nevyžadují a lze je skladovat ve tmě, kde se jejich růst zastaví.

Mohlo by vás zajímat: Světelné spektrum a jeho vliv na růst rostlin: Outdoor vs. skleník vs. indoor

Vybíráme vhodné osvětlení pro microgreens

Nevhodné nebo nedostatečné osvětlení může snadno překazit vaše plány na šťavnaté a zdravé klíčky. Nedostatečná intenzita světla způsobí, že rostliny budou mít vytáhlé tenké stonky a zakrnělé listy. Nevhodné světelné spektrum se projeví deformovaným růstem, žloutnutím listů nebo i špatnou chutí microgreens.

Světelné spektrum

LightspektrumparSvětelné spektrum je rozsah elektromagnetického záření, které je viditelné pro lidské oko, a tvoří ho světlo různých vlnových délek. Viditelné spektrum se skládá z barev, které lze pozorovat v duze: červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigová a fialová. Světlo s různými vlnovými délkami má různou energii, přičemž červené světlo má delší vlnovou délku a nižší energii, zatímco fialové světlo má kratší vlnovou délku a vyšší energii. Kromě viditelného světla existuje i neviditelná část spektra, například infračervené záření (s delšími vlnovými délkami) a ultrafialové záření (s kratšími vlnovými délkami).

Světelné spektrum vyzařované moderními pěstebními svítidly zpravidla odpovídá přibližně PAR vlnovým délkám, ale zastoupení jednotlivých barev spektra se bude lišit podle teploty chromatičnosti, která se určuje v kelvinech (K). Podle „teploty“ světla, které pěstební svítidlo vyzařuje, rozlišujeme, pro jaký typ rostlin a růstovou fázi je vhodné.

  • 9000–11000 K (chladná bílá) na klíčení a zakořenění řízků.
  • 5600–6500 K (modrá) na růst a vegetativní fázi.
  • 2000-3000 K (červená) na kvetení, tvorbu plodů a zrání

Ideálním spektrem pro microgreens je světlo s převahou modré odpovídající 5600-6500 K, které podporuje rychlý růst a zároveň obsahuje dostatek červeného světla, které je důležité i pro mladé rostliny.

Intenzita světla

Další metrikou, která ovlivní váš výběru osvětlení pro pěstování microgreens, je intenzita osvětlení. Hodnota PPFD (photosynthetic flux density) udává, kolik fotosynteticky aktivních fotonů (v PAR spektru) na rostliny ze svítidla dopadá. Spolu s délkou osvětlení je intenzita veličinou, která nám dovoluje odhadnout, kolik dostávají rostliny energie ze světla. Optimální intenzita osvětlení pro pěstování microgreens se pohybuje mezi 200 a 400 µmol/m²/s s tím, že doporučená doba osvětlení microgreens je 12-16 hodin denně.

Při studii provedené výzkumníky z University of Florida měly microgreens pěstované při nízké intenzitě světla (okolo 50 µmol/m²/s) horší výnos a nižší antioxidační aktivitu ve srovnání s microgreens pěstovanými při vysoké intenzitě světla (200 µmol/m²/s). Zároveň měly microgreens pěstované pod modrým světlem vyšší antioxidační aktivitu než ty pěstované pod světlem s převahou červené.

Higarden tipy na svítidla pro pěstování microgreens

Pěstební světla GENT G-LED jsou energeticky účinná LED svítidla speciálně navržená pro indoor pěstování microgreens. Nabízejí spektrum optimalizované pro růst rostlin, zejména ve vegetační fázi. Svítidla GENT G-LED vyzařují bílo-modré spektrum s chromatičností 6500 K, které je ideální pro pěstování microgreens nebo jiných rostlin v raných fázích růstu.

Svítidlo/název modelu

Příkon

Chromatičnost

PPF

Rozměry (DxŠxV)

Popisek

GENT G-LED 42W

42 W

6500 K

135-210 µmol/s

95x4x3 cm

Svítidlo vhodné pro začátečníky nebo na pěstování malého množství microgreens.

GENT G-LED 42W Linkable

42 W

6500 K

135-210 µmol/s

95x4x3 cm

Svítidlo na microgreens včetně kabelu pro napojení do sítě. Více svítidel tohoto typu lze zapojit do jednoho obvodu.

GENT G-LED Microgreens Dimmer Rack Komplet

100 W

6500 K

210 µmol/s

120x60 cm

Kompletní set se stmívačem a kabeláží se 4 LED segmenty GENT a s příslušenstvím pro snadné zapojení i instalaci. Ideální osvětlení pro pěstování microgreens v jednom patře.

GENT G-LED Microgreens Dimmer Rack Komplet 400W na 4 patra

 

400 W

6500 K

210 µmol/s

4x(120x60)

400W LED komplet se hodí hlavně pro domácí pěstování microgreens čtyřech patrech. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chcete se dozvědět více o indoor pěstování microgreens a dalších moderních zahradnických postupech? Navštivte náš Higarden blog!