Zatočte s pachem z pěstírny jednou provždy

Pro mnoho growerů je hlavní výhodou indooru diskrétnost, kterou tento způsob kultivace rostlin nabízí. Growroom nebo pěstební stan však snadno prozradí kompromitující pachy, které mohou obtěžovat nebo vzbudit nevítanou pozornost okolí. V následujícím článku se budeme věnovat metodám, které vám pomohou účinně neutralizovat zápach z pěstební místnosti nebo growboxu.

Pachové filtry s aktivním uhlím

image3_3Uhlíkové filtry pohlcující zápach dnes již patří k základní výbavě každého growroomu nebo pěstebního stanu. Fungují na jednoduchém principu, kdy vzduch z odtahového ventilátoru prochází skrze válec naplněný aktivním uhlím, které zachycuje částice způsobující zápach.

  • Odpovídající velikost: Aby uhlíkový filtr fungoval, jak má, musí jeho velikost a kapacita odpovídat výkonu odtahového ventilátoru. Kupříkladu pro odtahový ventilátor PRIMA KLIMA s výkonem 400 m3/h je vhodný pachový filtr PRIMA KLIMA s kapacitou 480 m3/h. Maximální povolený průtok vzduchu by měl u filtru vždy převyšovat výkon ventilátoru, aby při opotřebení nedocházelo k ucpávání ventilačního systému.
  • Instalace: Většina pěstitelů připojuje pachový filtr před odtahový ventilátor tak, aby veškerý vzduch z pěstebního prostoru přišel do kontaktu aktivním uhlím. Z ventilačního potrubí vně growboxu nebo pěstírny pak vychází již vzduch bez zápachu. Pokud vám takové zapojení rozvržení pěstebního prostoru nedovoluje, můžete zapojit filtr i na konec ventilačního systému po směru proudu vzduchu. Tento způsob ale nemusí být tak efektivní, vzhledem k možným netěsnostem v potrubí nebo stanu. Při instalaci pachového filtru se neobejdete bez stahovacích pásek a ventilačního potrubí, kterým jednotlivé komponenty propojíte.
  • Pravidelná údržba a výměna: Filtry s aktivním uhlím jsou nesmírně efektivní, ale nevydrží věčně. Zhruba každých 6-10 měsíců nebo každé tři pěstební cykly vyměňte opotřebovaný pachový filtr za nový. Životnost uhlíkového filtru prodloužíte, když po každém cyklu vyčistíte nebo vyměníte bílou ochrannou textilii, která zachycuje prach a pevné částice.

Nechcete si lámat hlavu při sestavování ventilačního systému pro váš growbox? Připravili jsme pro vás ventilační komplety, jejichž součástí je odtahový ventilátor s pachovým filtrem na míru a veškeré příslušenství nutné pro instalaci.

Gely a spreje na neutralizaci zápachu

Chemické přípravky pro neutralizaci zápachu obsahují aromatické látky, které vydávají intenzivní vůni a zároveň pohlcují ostatní pachy. Díky snadné manipulaci je hlavní předností pohlcovačů zápachu univerzální možnost aplikace. Výhodou je i okamžitý účinek, což využijete například při sklizni.

  • Použití: Aby nedocházelo k ovlivnění terpenového profilu rostlin, doporučujeme umísit chemické pohlcovače pachu mimo pěstební prostor.
  • Instalace do ventilačního potrubí: Pro maximální účinek doporučujeme do ventilačního systému připojit potrubní spoj s prostorem na umístění neutralizátoru zápachu v gelové nebo podobné formě.
  • Automatické dávkovače: ONA Block Dispenser a jiné automatické dávkovače doporučujeme umístit ke vstupním dveřím do pěstírny nebo místnosti s growboxem.

Další tipy pro kontrolu zápachu

Kromě použití uhlíkových filtrů a chemických neutralizátorů zápachu můžete provést několik jednoduchých opatření, která dále sníží nežádoucí pachy ve vašem growroomu nebo growboxu.

  • Dostatečná ventilace: Ujistěte se, že váš pěstební prostor je dostatečně odvětráván. Důležitý je nejen dostatečně silný odtahový ventilátor, ale i přístup čerstvého vzduchu.
  • Utěsněte všechny škvíry: Netěsnosti v growboxu nebo ve ventilačním potrubí jsou častou příčinou nežádoucího zápachu. Je důležité, aby co nejvíce vzduchu procházelo skrz odtahový ventilátor s uhlíkovým filtrem.
  • Ionizátory vzduchu: Vysoce výkonné ionizátory vzduchu jsou vhodné pro velké pěstírny medicinálních rostlin. Jde o generátory záporných iontů, které pohlcují pachy a zbavují vzduch prachových částic.

Chcete se dozvědět více o indoor pěstování a nejmodernějších zahradnických technikách? To vše a mnohem víc najdete na našem Higarden blogu!