Jak na pěstování chilli papriček pod umělým osvětlením


chilli-2438001_1920Za dveřmi čeká podzim a pro mnoho pěstitelů chilli paprik to znamená, že nastává konec sezóny. Ne však pro všechny! Někteří nadšenci do chilli se nenechají odradit ani špatným počasím a své milované rostlinky pěstují i v zimě. S možnostmi, které nabízí indoor growing, chilli nejen přezimujete, ale vypěstujete si i chutné papričky. Že nevíte, kde začít? V následujících řádcích vás naučíme základům indoor growingu a představíme základní vybavení, které budete potřebovat.

Je pravděpodobné, že chilli papričky původně pocházejí ze Střední nebo Jižní Ameriky a poprvé je začali pěstovat obyvatelé Mexika. Na Evropský kontinent se chilli dostalo teprve ke konci 16. století, ale neobvyklá rostlina si rychle získala své milovníky, což postupně vedlo nejen k pěstování po celém světe, ale také ke vzniku pěti odlišných druhů chilli.

  • Capsicum anuum zahrnuje mnoho běžných odrůd, jako jsou papriky zvonkové, voskové, kajenské, jalapeños, thajské papriky, chiltepin a všechny formy chilli papriček z Nového Mexika.
  • Capsicum frutescens zahrnuje tabasco, malagueta, labuyo, piri piri a kambuzi.
  • Capsicum chinense zahrnuje nejpálivější papričky, jako jsou naga, habanero, datil a Scotch bonnet.
  • Capsicum pubescens zahrnuje jihoamerické papriky rocoto.
  • Capsicum baccatum zahrnuje jihoamerické odrůdy paprik

Variabilita druhu Capsicum dovolila pěstitelům vyšlechtit stovky a možní i tisíce kultivarů s odlišnými vlastnostmi a chutí, ale jedno mají všechny papriky společné, daří se jim pouze v teplém počasí. Jakmile teplota venku poklesne pod 15 °C, jejich růst rostlin se zastaví a přestanou plodit. Přestože můžete teoreticky chilli přezimovat v zimní zahradě nebo za oknem, v naší zeměpisné šířce je v zimních měsících málo světla a rostlinky budou pravděpodobně strádat nebo dokonce uhynou. Indoor pěstování rostlin pod umělým osvětlením spočívá v navození příznivých podmínek, aby rostliny mohly růst i bez přirozeného slunečního svitu. Pěstování chilli uvnitř s sebou přináší mnoho výhod, především pak:

  • Celoroční sklizeň: Už nemusíte čekat na léto! Čerstvé chilli papričky si vychutnáte bez ohledu na roční období.
  • Ochrana proti škůdcům: Pěstování pod střechou v kontrolovaných podmínkách významně snižuje riziko výskytu běžných venkovních škůdců, jako jsou slimáci, housenky, svilušky nebo mšice.
  • Kontrolované prostředí: Setrvale stabilní vlhkost, teplota a vysoká intenzita světla dovoluje rostlinám dosáhnout optimálního růstu. Sklidíte více a rychleji!
  • Efektivní využití prostoru: Díky pěstebním stanům si můžete vlastní papričky vypěstovat i bez venkovní zahrady nebo balkónu. Efektivita indoor pěstování vám dovolí i na malém prostoru vypěstovat obrovské množství úrody.

Základy indoor pěstování chilli

Abyste s pěstováním chilli pod umělým osvětlením mohli začít, neobejdete se bez základního vybavení pro indoor growing.

Pěstební stan

Pěstební stan neboli growbox je nezbytný pro vytvoření kontrolovaného prostředí. Poskytuje prostor, kde můžete regulovat světlo, teplot i vlhkost. Pěstební stany se vyrábějí v různých velikostech, takže je možné pěstovat jen několik rostlinek v malém growboxu nebo naopak přetvořit celou místnost v bytě na rozkvetlou zahradu.

Pěstební osvětlení

Pěstební svítidlo je nejdůležitějším a pravděpodobně i nejnákladnějším komponentem vaší indoor zahrady. Vzhledem k tomu, že rostliny pěstované indoor v growboxu nejsou vystaveny slunečnímu svitu, jsou zcela odkázány na energii z pěstebních světel. Kvalitní pěstební osvětlení musí mít dostatečnou intenzitu a správnou vlnovou délku, a proto je nutné používat plnospektrální LED světla navržena speciálně pro použití v zemědělství.

Mohlo by vás zajímat: Světelné spektrum a jeho vliv na růst rostlin: Outdoor vs. skleník vs. indoor

LEdsetVětrání a cirkulace vzduchu

Rostliny potřebují ke svému růstu neustálý přísun čerstvého vzduchu. Pěstební stan nebo místnost je nutné dostatečně odvětrávat, abyste předešli plísním, hnilobě a dalším chorobám rostlin. Hlavními tahouny vaší indoor zahrady jsou dva ventilátory: odtahový, který slouží k odvětrání „vydýchaného“ vzduchu z pěstebního prostoru a cirkulační na rozhánění vzduchu uvnitř growboxu. Odtahový ventilátor jednoduše připojíte na k tomu určený rukáv v horní části pěstebního stanu a případně jej můžete doplnit pachovým filtrem, který minimalizuje zápach z pěstírny. Cirkulační ventilátory s oscilátorem umístěte dovnitř stanu tak, aby proud vzduchu směřoval mírně nad vrcholky rostlin ve směru pěstebních světel.

Mohlo by vás zajímat: Jak na pěstování okrasných chilli papriček

Regulace teploty a vlhkosti

Chilli paprikám se daří v teplém a mírně vlhkém prostředí. Zatímco venku s počasím mnoho nenaděláte, při indooru je nezbytné neustále monitorovat a případně upravovat mikroklima v pěstebním prostoru. Neobejdete se bez pořádného teploměru s vlhkoměrem, případně topení do growboxu, odvlhčovače nebo zvlhčovače vzduchu. Optimální hodnoty pro teplotu a vlhkost v pěstebním prostoru se budou lišit v závislosti na pěstovaném druhu, ale obecně platí, že chilli paprikám vyhovují teploty v rozmezí 22-26 °C a relativní vlhkost vzduchu 70-90 %.

Živiny a půda

Při indooru můžete chilli pěstovat tradičním způsobem v květináčích zasazené v zahradnickém substrátu, ale máte i možnost vyzkoušet i méně obvyklé způsoby kultivace rostlin. Hydroponie spočívá v pěstování rostlin bez půdy s použitím živného roztoku a jde o nesmírně efektivní a čistou metodu. Využít můžete širokou škálu pěstebních substrátů, například kokos nebo rockwool, které vám umožní vyzkoušet si i různá hnojiva, od plně organických až po vysoce účinná minerální. Nebojte se experimentovat! Krása indooru spočívá i v možnosti kdykoliv změnit nebo upravit techniku pěstování podle potřeb.

Chcete se pustit do pěstování chilli pod umělým osvětlením, ale nevíte, kde začít? Připravili jsme pro vás kompletní sety na pěstování chilli indoor, se kterými to hravě zvládne i začátečník. Doporučujeme také navštívit náš blog, kde se dozvíte vše důležité o indoor pěstování.