Hydroponická pěstební média nebo čistý živný roztok, co je lepší pro hydroponii?

Hydroponie má mnoho podob, zatímco některé techniky vyžadují použití speciálních substrátů, jiné umožňují pěstovat rostliny pouze v živném roztoku. Zajímá vás, který z těchto způsobů je pro vaše rostliny výhodnější? V následujícím článku srovnáme výhody a nevýhody obou metod a vy se tak budete moci lépe rozhodnout, která je pro vaše hydroponické pěstování nejlepší.

Hydroponie je inovativní způsob pěstování bez půdy, při kterém jsou rostliny vyživovány roztokem bohatým na živiny. Při hydroponickém pěstování mohou rostliny růst buďto v inertním (chemicky neaktivním) substrátu nebo být usazeny ve speciálních hydroponických systémech s kořeny volně ponořenými v živném roztoku. Ve srovnání s pěstováním v půdě je hydroponie pro začátečníky o něco náročnější na osvojení, avšak umožňuje rychlejší a efektivnější kultivaci rostlin.

ROCKWOOL1Hydroponická pěstební média

Stejně jako půda i hydroponické pěstební substráty slouží rostlinám jako opora pro uchycení kořenů a zadržují vodu (živný roztok), kterou rostliny vstřebávají. Na rozdíl od zeminy je však většina hydroponických médií vyrobena z anorganických materiálů a neobsahuje rostlinné živiny. Mezi nejběžnější substráty pro hydroponii patří:

  • Rockwool

Minerální vlna z čedičové horniny je jedním z nejpoužívanějších hydroponických médií. Rockwool lze snadno tvarovat do kostek nebo rohoží, což z něj činí univerzální pěstební médium pro široké spektrum hydroponických systémů a využijete jej nejen při samotném pěstování, ale i při klíčení či řízkování. Minerální vlna má výborné retenční vlastnosti a vysychá rovnoměrně, což usnadňuje použití rockwoolu s automatickými závlahovými systémy (drip, run-to-waste, spinnery, záplavové vany). Rockwool se nehodí pro pěstování v květináčích nebo ruční zalévání.

  • Kokosová vlákna

Hydroponická média vyrobená z kokosových vláken a slupek kombinují výhody inertních substrátů (rockwool, keramzit, perlit) a půdních mixů s obsahem zeminy. Mají lepší retenční vlastnosti než půda a zároveň nejsou zcela anorganické a umožňují růst prospěšných mikroorganismů. Kokosové substráty jsou vhodné pro začátečníky a pěstitele, kteří chtějí při hydroponii využít organická hnojiva. Kokos využijete při pěstování v květináčích (plastové, textilní i Auto-Pot) s ručním zaléváním i v samozavlažovacích systémech.

  • Keramzit

Keramzit, známý také jako LECA, je porézní materiál z hlíny zahřáté na vysokou teplotu. Má podobu malých oblázků, které se nejčastěji používají v hydroponických systémech (run-to-waste, DWC, NFT, ebb-and-flow) a při aeroponii jako médium pro uchycení rostlin. Keramzit rychle vysychá a není proto vhodný pro pěstování v květináčích s ručním zaléváním.

  • Perlit

Perlit je pěstební substrát vyrobený zahřátím horniny na vysokou teplotu, který vypadá jako lehká bílá drť. Podobně jako keramzit i perlit zadržuje malé množství vody a umožňuje dobrý přístup vzduchu ke kořenům. Perlit díky své jemné struktuře snadno ucpává závlahové systémy a jako samostatné hydroponické médium jej lze využít pouze při pěstování v záplavových vanách (Dutch bucket).

Chcete se o pěstebních substrátech dozvědět více? Přečtěte si našeho Průvodce pěstebními substráty.

Výhody pěstování v hydroponických substrátech

  • Podpora kořenového systému: Hydroponická média nabízí rostlinám dostatečnou oporu a jsou vhodnější pro velké rostliny než NFT, DWC a jiné hydroponické systémy.
  • Zadržování vody: Pěstební substráty udržují stálou úroveň vlhkosti i při občasném zalévání a nevyžadují neustálý přísun živného roztoku.
  • Provzdušňování: Ve srovnání s půdou zajišťují hydroponická média lepší přístup kyslíku ke kořenům a snižují riziko napadení rostlin plísněmi.
  • Snadné použití: Ve srovnání s plně hydroponickými systémy jsou substrátové metody méně náchylné k závadám i chybám pěstitele.

CANNA_AQUArecirkulačnísystémBezubstrátové hydroponické systémy

Některé hydroponické systémy nevyžadují usazení rostlin v substrátu, ale umožňují zanoření kořenů rostlin přímo v živném roztoku. Hlavní výhodami této metody je, že kořeny mají neustálý přísun vody, živin a kyslíku. Rostliny tak rostou rychleji a odpadá riziko rozmožení půdních škůdců. Na druhé straně vyžaduje „čistá“ hydroponie neustálý monitoring obsahu živin i pH živného roztoku a nedovoluje na straně pěstitele sebemenší chybu. Mezi běžně využívané bezsubstrátové hydroponické systémy patří:

  • NFT (Nutrient Film Technique)

NFT hydroponických systémech jsou kořeny rostliny uloženy v mírně nakloněném kanálu nebo vaně, kde přes ně teče tenký proud vody. Rostliny jsou v obvykle usazeny v děrovaných hydroponických košíčcích v otvorech podél celé délky kanálu. Živný roztok stéká do nádrže odkud je přečerpán zpět do horní části kanálu, čímž vzniká recirkulační systém. NFT systémy jsou velmi efektivní. neplýtvají vodou ani hnojivy a nabízejí dostatečné okysličení živného roztoku, což zabraňuje hnilobě kořenů. NFT jsou vhodné pro menší rostliny s kratším vegetačním cyklem, ale lze v nich pěstovat i trvalky.

  • DWC (Deep Water Culture)

Starší hydroponická technika pod zkratkou DWC spočívá v zanoření rostlin v nádrži nebo kbelíku s okysličeným roztokem. Podobně jako u NFT jsou rostliny usazeny v děrovaných květináčích v otvoru ve víku pěstební nádrže. Provzdušňování živného roztoku je u DWC zajištěno čerpadlem a vzduchovacím kamenem. V porovnaní s jinými plně hydroponickými systémy je DWC poměrně snadnou a levnou variantou. Na druhé straně je této metody větší riziko špatného okysličení a hniloby kořenů. DWC využijete jak při pěstování rostlin s krátkým vegetačním cyklem, tak i u trvalek a keřů.

  • Kratkyho metoda

Na první pohled jednoduchá hydroponická technika vyvinutá Bernardem Kratkym se vyznačuje pěstováním rostlin v samostatných uzavřených nádobách, kde jsou zavěšeny v živném roztoku, přičemž část kořenů zůstává vystavena vzduchu. Jak rostliny rostou a postupně odčerpávají živný roztok, hladina v nádobě se snižuje, což stimuluje u rostlin rozvoj nových kořenů. Přestože jde o velmi levné řešení hydroponie, je Kratkyho metoda poměrně náročná na zvládnutí a nepříliš efektivní.

Aeroponické systémy si zaslouží vlastní kategorii, ale z širšího hlediska je můžeme zařadit mezi ostatní techniky hydroponie. Při aeroponii jsou kořeny rostlin zavěšeny ve vzduchu a pravidelně zvlhčovány jemnou mlhou z živného roztoku. Výhodou aeroponie je obrovské množství kyslíku, které rostliny dostávají, což podporuje rychlý rozvoj kořenového systému. Na druhé straně aeroponie vyžaduje specializované vybavení, při jehož rozbití mají rostliny jen minimální šance na přežití. Skvělým využitím aeroponie jsou řízkovnice, kde tato metoda urychluje tvorbu nových kořenů až o týden.

Výhody pěstování v živném roztoku

  • Rychlé vstřebávání živin: Rostliny s kořeny ponořenými v živném roztoku mají neustálý přísun k živinám, což má za následek rychlejší růst a vyšší výnosy.
  • Menší riziko patogenů: Při pěstování v čistě hydroponických systémech se nevyskytují půdní škůdci a v dobře okysličeném živném roztoku je minimální riziko hniloby kořenů.
  • Efektivita: Hydroponie je z hlediska využití vody, hnojiv a dalších zdrojů maximálně úsporná, především pak při využití recirkulačních systémů.
  • Snadný monitoring pH a EC: Měření kyselosti (pH) a obsahu živin (EC) v živném roztoku je u čistě hydroponických systémů jednodušší než u substrátových technik.

Která metoda je pro vás vhodná?

Volíte-li mezi hydroponickým pěstováním s použitím substrátů a bezsubstrátovými systémy, jsou hlavním faktorem vaše zkušenosti. Pro začátečníky může být jednodušší pracovat s hydroponickými médii, která jsou shovívavější k chybám ve výživě, závlaze a péči o rostliny. Zkušení pěstitelé, kteří chtějí ze svého úsilí vytěžit maximum, mohou dát přednost plně hydroponickým systémům.

Chcete se dozvědět více o indoor i outdoor pěstování a seznámit se s nejnovějšími trendy ze světa growingu. Neváhejte a navštivte náš blog.