Ovládněte dry back! Řízené prosychání substrátu pro začátečníky i pokročilé

Klíčem k úspěchu při indoor pěstování je rovnováha mezi světlem, živinami a vlhkostí a pravidelné prosychání substrátu je důležitým jazýčkem na vahách. Takzvaný dry back je technika, která spočívá v řízeném vysychání pěstebního média mezi jednotlivými zálivkami. V dnešním článku se dozvíte, proč je dry back důležitý a jak tuto techniku efektivně využít ve vaší pěstírně.

Nejen začínající pěstitelé si mnohdy kladou otázku, jak často by měli své rostliny zalévat. Bohužel odpověď není tak prostá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pokud již nějaký čas pěstujete, tak jste si jistě všimli, že frekvence a množství zálivky významně ovlivňuje, jakým způsobem se rostliny vyvíjejí. Pokud zaléváte příliš často a pěstební médium je neustále nasycené vodou, rostliny nejsou nuceny rozšiřovat kořenový systém a v konečném důsledku se snižuje jejich schopnost vstřebávat živiny. Na druhé straně pokaždé když substrát proschne, vytvoří rostliny ve snaze získat vodu nové kořeny, kterými mohou po zalití přijímat ještě více vody a živin. Rostliny vystavené pravidelně suchu jsou odolnější, vykazují vitálnější růst a podle některých studií také tvoří vyšší množství sekundárních metabolitů (terpenů, flavonoidů, aktivní látek), než ty pěstované v konstantně vlhkém médiu.

Jak využít dry back

Pochopit, proč je pravidelné prosychání důležité, jistě není nic těžkého, ale praktické využití techniky dry back může být oříšek i pro zkušené growery. Jednak odlišná pěstební média zadržují vodu různě a zadruhé je rychlost prosychání substrátu ovlivněna faktory prostředí, jako jsou teplota nebo vlhkost vzduchu. V neposlední řadě je důležité i to, v jaké fázi růstu se rostlina právě nachází. Jiný dry back je vhodný pro klony, vzrostlé nebo dozrávající rostliny.

  • Kokosové substráty vysychají poměrně rychle a zároveň pojmou velké množství vody. Také je důležité, aby kokosová vlákna při dry backu zcela neproschla, protože pak ztrácí své retenční vlastnosti. Při pěstování v kokosu obvykle zaléváme maximálně jednou denně případně méně často.
  • Zemina a půdní mixy prosychají pomalu a dry back může trvat delší dobu, než je tomu u kokosu nebo hydroponických médií.
  • Rockwool vysychá rychle a dokáže pojmout velké množství vody, což umožňuje časté zavlažování přerušované krátkými okny pro dry back. Z hlediska řízení závlahy umožňuje minerální vlna ovlivnit růst rostlin lépe než ostatní pěstební média.

Chcete se dozvědět více o tom, jak výběr pěstebního média ovlivňuje vaše rostliny? Přečtěte si našeho Průvodce pěstebními substráty.

drybackMimo pěstebního média je dalším důležitým faktorem ovlivňujícím dry back i stáří rostlin. Pro vegetativní růst potřebují rostliny více vody, než je tomu při kvetení a zrání. Nadměrné prosychání během růstové fáze rostliny stresuje a zpomaluje jejich růst. Na druhé straně během kvetení a při dozrávání je postupné zvyšování dry backu žádoucí. Mírný stres totiž nutí rostliny kvést a podporuje tvorbu pryskyřice. Nicméně je nutné přihlédnout i k faktu, že během kvetení a zrání obvykle udržujeme v pěstebním prostoru nižší relativní vlhkost než při fázi růstu. Vlhkost a teplota vzduchu totiž ovlivňují i to, jak rychle rostliny transpirují a vstřebávají vodu. Až budete přemýšlet, jak dry back využít ve vaší pěstírně, nezapomeňte, že jde hlavně o rovnováhu mezi nadměrným zaléváním a stresem, který má na rostliny nedostatek vody.

Zaujal vás dnešní článek a chcete se dozvědět více o indoor pěstování a nejnovějších zahradnických technikách pro outdoor i urban growing? Neváhejte a navštivte náš Higarden blog!